Atleții moldoveni, pregătiți să evolueze la Universiada Mondială

Membrii lotului național al țării noastre în curând își vor începe evoluția în cadrul Universiadei Mondiale 2019 ce se va desfășura în perioada 3-15 iulie în or. Napoli (Italia).

La aceste competiții, aflate la a 30-a ediție, vor participa în jur de 8 mii de studenți din 140 țări ale lumii. Delegația Republicii Moldova va fi reprezentată de 22 de sportivi, cinci antrenori, un medic, un reprezentant mass-media și trei persoane oficiale.

 „Pregătirile către Universiadă s-au desfăşurat conform planului prin participarea la diferite competiţii de verificare. Deplasarea studenților noștri la Universiadă va avea loc în două etape, pe 2 şi 6 iulie, dat fiind faptul că o parte dintre ei se află în cantonamente, iar alții deja participă la diferite competiții. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Mondiale Universitare se va desfășura pe 3 iulie. Vom participa la cinci probe sportive din cele 18 incluse în programul competițional, în următoarea ordine: judo, înot, tir cu arcul, atletism și taekwondo”, a menționat președintele Federației Moldovenești a Sportului Studențesc și a Veteranilor Sportului (FMSSVS), Veaceslav MANOLACHI, rector al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS).

De remarcat că pentru țara noastră această participare va fi a 13-a la număr de la proclamarea Independenței. Pentru prima dată atleții noștri au fost prezenți la jocuri universitare în anul 1995, la Fukuoka (Japonia), obținând până în prezent 3 medalii de aur, 4 de argint şi 15 de bronz. Campioni au devenit Natalia Cerchez (Daegu, 2003) la proba alergări pe distanța de 10 km, Ion Luchianov (Belgrad, 2009), 3 mii de metri obstacole, și Zalina Marghiev (Chenzhen, 2011), aruncarea ciocanului.

Portdrapelul țării noastre la actuala ediția a jocurilor studențești va fi atleta Diana Podoleanu. Participarea la Universiada Mondială 2019 a fost posibilă datorită susţinerii din partea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.