Primul titlu suprem pentru R. Moldova în istoria Europenelor de judo

Judocanul moldovean Victor Sterpu și-a adjudecat medalia de aur la Campionatul European desfășurat în perioada 19-21 noiembrie curent în orașul Praga (Cehia). Aceasta este prima distincție supremă obținută de un reprezentant al Republicii Moldova la un campionant continental de judo rezervat categoriei de seniori. Compatriotul nostru a evoluat la 20 noiembrie a.c. în limitele categoriei de greutate de până la 73 kg. El i-a surclasat pe parcursul traseului său competițional pe belgianul Jeroen Casse, germanul Igor Wandtke (medaliat cu bronz la Europene Under-23), austriacul Lukas Reiter și elvețianul Nils Stump. În finală, Victor Sterpu l-a învins prin ippon pe reprezentantul Georgiei, redutabilul Lașa Șavdatuașvili, campion olimpic la Londra 2012 și medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.
 
Ținem să menționăm că V. Sterpu are 21 de ani și până în prezent a obținut tocmai trei titluri continentale supreme la diferite categorii de vârstă, o realizare pe cât de strălucită, pe atât de inedită. Astfel, el a dominat la Campionatele Europene de juniori (Vaantaa, Finlanda, 2019), tineret Under-23 (Poreč, Croația, 2020) și seniori (Praga, Cehia, 2020). De remarcat că sportivul originar din Bulboaca este absolvent al Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău și discipol al antrenorilor Vasile Luca, Victor Gorobeț, Marcel Trudov și Andrei Luca, la selecționată fiind pregătit de Valeriu Duminică.
 
La Europenele din Cehia o prestație de zile mari a avut încă un conațional de-al nostru, Denis Vieru (66 kg), care în prima zi de concurs a cucerit medalia bronz. Discipolul lui Veaceslav Bacal a trecut mai întâi de irlandezul Nathon Burns, apoi l-a învins pe spaniolul Alberto Gaitero (campion european la tineret U-23 în 2018). În faza sferturilor el a cedat în fața sârbului Strahinja Bunčić (deținător al medaliei de bronz la Europenele de tineret U-23 din 2017). În recalificări, chișinăuianul l-a depășit pe germanul Sebastian Seidl (locul III la Jocurile Europene de la Baku 2015), iar în lupta pentru distincția de bronz a ieșit victorios din confruntarea cu georgianul Vaja Margvelașvili (campion european în 2016 și medaliat cu bronz la Mondialele din 2017).
 
În concursul neoficial pe echipe lotul Moldovei, ghidat de selecționerul echipei naționale Valeriu Duminică, s-a clasat pe locul 4 (la egalitate de puncte cu cel al Azerbaidjanului) din 40 de țări participante, reprezentate de 345 de judoka. La Europenele de la Praga pentru Moldova au evoluat Victor Sterpu, Denis Vieru, Cristina Blanaru, Petru Pelivan, Vadim Bunescu, Nicon Zaborosciuc (toți foști elevi ai Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău) și Dorin Goțonoagă, discipol al școlii de judo Petrocub din Hâncești (antrenori Mihai și Ilie Buiuc).
 
Participarea reprezentativei naționale a Moldovei la Campionatul European de Judo rezervat seniorilor a fost asigurată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.