Stimate domnule Președinte, într-o postare pe social media ați povestit despre ”dependența„ pe care o aveți față de lumea tenisului. Totuși, ea nu s-a rezumat doar la un hobby, dar a crescut și v—a adus până la „cârma” Federație Naționale de Tenis din Republica Moldova. Ce anume v—a provocat să deveniți cel care promovează tenisul atât în țară cât și peste hotare?
— Am dat curs provocării. În momentul când am decis să vin la „cârma” Federației Naționale de Tenis, activitatea instituției lăsa de dorit, iar în urma discuțiilor cu unii jucători, dar și cu părinții care investesc în talentele copiilor lor, mi-am zis că pot să aduc un aport semnificativ în acest domeniu, care face parte din viața mea de mulți ani. Probabil, primul pas din momentul preluării mandatului a fost încercarea de a schimba mentalitatea oamenilor față de Federație. Încă din primele luni am încercat să le insuflu la toți idea că „Federația suntem noi”. Cu siguranță nu a fost ușor, dar faptul că astăzi avem deja grupe formate, tenismeni care urcă victorioși pe tabelele internaționale îmi confirmă încă odată în plus că pașii mici duc spre victorii mari!
Anul 2020 este unul complicat la nivel mondial, care sunt cele mai dificile momente pentru FNTM în anul COVID-19?
— Este regretabil, dar pandemia de COVID-19 nu ne-a lăsat altă opțiune decât aceea de a suspenda mai multe evenimente de pe agenda 2020. Mai bine de jumătate de an am stat în ”stand by”. A fost greu mai cu seamă tenismenilor, care din cauza restricțiilor nu au avut posibilitatea să se antreneze. Desigur că, împreună cu echipa FNTM am lucrat mult, iar la sfârșitul lunii august s-a desfășurat cantonamentul ”FNTM Training Camp 2020” dedicat categoriilor de vârstă U12 și U14. În luna septembrie am dat startul primului turneu post COVID-19, ”Turneul în memoria Nataliei Rogova”, ediția 2020, competiție de Categoria a II-a națională, urmat de Campionatul deschis al municipiului Chișinău. În toate cazurile, am ținut cont de normele de rigoare impuse de Comisia Națională de Sănătate Publică.
În același context, aș menționa participarea micilor tenismeni la diferite competiții în România, astfel, luna octombrie a fost plină de medalii și locuri de frunte.
Reiterez, 2020 a fost un an greu, dar am demonstrat că dragostea pentru tenis a întregii echipe din care facem parte ne-a ajutat să facem față cu succes oricărei provocări.
Anterior, într-un interviu, ați menționat că doriți să construiți un campus ultramodern în Republica Moldova, la ce etapă se află acest proiect?
— Lucrăm intens la realizarea acestui proiect. Lucrurile mărețe necesită investiții, timp și multă răbdare. Ca și oricare alt proiect mare, acesta trebuie să parcurgă toate etapele birocratice, ceea ce va consuma mult efort și energie, dar asta nu înseamnă că îmi voi abandona visul, reiterez, rolul Federației este de a oferi jucătorilor posibilități să crească, să se dezvolte, să se antreneze în condiții bune și la standarde internaționale.
Cât de deschise sunt autoritățile publice centrale dar și locale să conlucreze cu Federația Națională de Tenis?
— Conlucrarea cu autoritățile întotdeauna necesită mai multă comunicare. Este adevărat că uneori putem să nu fim pe aceeaşi undă de idei, dar scopurile comune și echipa de profesioniști ai FNTM știu să formeze un climat favorabil de lucru pentru a ajunge la compromisuri. Niciodată nu uităm că noi avem un scop comun, să putem susține și promova copii talentați.
Tenisul de câmp este considerat un sport scump, tot D-voastră ați declarat că „unul din cele mai importante obiective este să aducem cât mai mulți copii pe teren”, ce face FNTM pentru motivarea micilor jucători să practice acest sport?
— Atunci când îți dorești ceva cu adevărat, întregul univers lucrează împreună cu tine ca să obții acest lucru. Să crești campioni nu este ușor sau ieftin, dar nici imposibil. Principalul scop a fost să investim în mici jucători, să îi creștem pentru turneele internaționale. Astfel, dacă e să facem o comparație în anul 2018 Federația avea în programul Tennis10 în jur de 100 de jucători, actualmente ne putem mândri cu peste 300 de jucători. Ulterior vor trece în categoria U12 și mai departe. De asemenea, pentru a încuraja micii tenismeni, începând cu anul 2018 am organizat în fiecare lună turneul Tennis10, în același context, vreau să menționez faptul că ne-a reușit să desfășurăm primul turneu în orașul Tiraspol. Iar ca micii jucători să fie încurajați, periodic, organizăm master class-uri, cantonamente sportive iar pentru antrenori — cursuri. Vreau să menționez că de bunul mers al lucrurilor, Federația a numit un coordonator, care se ocupă nemijlocit de această categorie. Generația U10 ne demonstrează cu fiecare turneu că ei sunt numele de aur a tenisului viitorului. Pot afirma cu mândrie că micii jucători de ieri sunt marii campioni de azi.
Noua generație a tenisului moldovenesc. Cine sunt și unde se duc?
— Sunt cei care muncesc mult, care își petrec o bună parte din copilărie pe terenul de tenis. Noua generație din lumea sportului alb dau dovadă de perseverență și abnegație. Sunt mândru că Federația deja are nume cunoscute la nivel de juniori. Cu siguranță numele fiecăruia din ei va apărea scris pe cele mai cunoscute panouri internaționale. Dacă e să mă refer nominal, cu siguranță că numele Ilya Snitari, frații Cazac Maxim și Ilie, Lia Belibova, Aliya Abbas, Iana Semichina, dar și alții vor apărea în topurile internaționale.
Putem afirma că în țara noastră crește o nouă generație care vor face tenis de performanță?
— Când am devenit Președintele FNTM, am declarat că mă voi implica trup și suflet în dezvoltarea tenisului la noi în țară. Iar după o perioadă de trei ani, pot afirma cu încredere că juniorii tenisului moldovenesc sunt viitorii campioni. Să joci tenis de câmp nu este ușor, să ajungi numărul unu este și mai greu, dar motivarea și devotamentul pe care îl văd zilnic în fiecare din ei, îmi dă un suflu că locul meu e alături de ei. Un lucru e sigur, Federația crește împreună cu noua generație.
Cel mai des auzim, că tenisul se joacă în Chișinău, totuși, aveți planuri de a extinde acest sport și în întreaga republică? Vor avea șanse copii talentați din raioane să practice tenisul de câmp?
— Acest segment l-aș numi o restanță a mea, sunt puține, dar la restanțe eu lucrez cel mai mult. Împreună cu specialiștii din cadrul Federației lucrăm la strategii de atragere și implicare atât a copiilor, părinților, dar și a autoritățile locale la dezvoltarea acestui sport inclusiv în regiuni. Primii pași ar fi posibilitatea copiilor din mediul rural să practice tenisul la școală. Este un prim „must do” pentru anul 2021, iar pentru a realiza acest prim pas, vom iniția discuții la nivel central, iar ulterior vom anunța public rezultatele inițiativei noastre.
Unde vedeți FNTM peste 5 ani? Care este viitorul tenisului în Republica Moldova?
— Alături de talentele tenisului moldovenesc. Cu siguranță că tenisul în Republica Moldova are viitor măreț, iar acest lucru se citește în ochii fiecărui copil, al fiecărui sportiv, în fiecare trofeu câștigat!
Vă mulţumesc, domnule Preşedinte şi vă urez mult succes în tot ce faceţi!